Bedrijfsbiografie

PharmAccess Foundation zet zich in om de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren. ‘Als we frisdrank naar elke uithoek van de wereld kunnen brengen, kunnen we dat ook met gezondheidszorg’, is het motto van de organisatie.

Als Product owner werkt Colette van Montfort dagelijks met haar team van PharmAccess aan een app die wordt gebruikt door klinieken in Afrika. Het project is onderhevig aan snelle veranderingen. Dat maakt het een uitdaging om met het hele team de juiste focus te behouden. Er ontstond daardoor behoefte aan een manier om de belangrijkste doelen in het vizier te kunnen houden. Zodat deze voor het hele team als rode draad zouden gaan fungeren.

Colette van Montfort is Product owner bij PharmAccess.

Hoe houd je je belangrijkste doelen in de gaten?

Colette en haar team hebben continu te maken met verschillende soorten data die moeten worden verwerkt en vertaald. En ook bijzondere omstandigheden, zoals de pandemie, zorgen voor ad hoc uitdagingen.

Colette: “Met het team van PharmAccess hebben we elke drie weken een retrospective meeting, waarbij we evalueren hoe het de afgelopen periode ging. Dat deden we voorheen alleen nooit met meetpunten voor specifieke doelen. Daar ontstond op een gegeven moment een behoefte aan, om gestructureerd te meten hoe het ervoor stond. Toen ik op LinkedIn askemo voorbij zag komen, wekte dat direct mijn interesse. Ik besloot contact op te nemen met Roel, de founder van askemo.

 

 

OKR’s meten met askemo

Colette: “In het begin was het even zoeken naar hoe ik askemo ging inzetten. Ik geloofde direct heel sterk in het concept, met name de eenvoud en de regelmaat spraken me aan. Maar ik merkte al snel dat het onaangekondigd versturen van algemene askemo’s niet het gewenste effect had. Op een gegeven moment besloten we om intern met OKR’s te gaan werken, om onze core objectives wat beter in de gaten te kunnen houden. Als agile werkend team verandert het project van PharmAccess namelijk continu. Dan is het prettig om focus te kunnen houden aan de hand van OKR’s. Dat leek me dus het uitgelezen moment om askemo structureel in te gaan zetten. En dat werkte vanaf het begin heel goed.

 

"Als agile werkend team verandert ons project zo vaak. Het is dan prettig om continu je core objectives te blijven meten. Zo houden wij de juiste focus."

Introductie door middel van een kick-off

Om askemo te introduceren aan het team, startte Colette met een kick-off. Colette: “Dat bleek een schot in de roos. Alle teamleden van PharmAccess werden zich direct bewust van het doel van het bijhouden van de objectives. Ze zien askemo daardoor echt als een tool die het hele team verder helpt. Iedereen is dan ook erg betrokken. De response rate is hoog en er wordt goede feedback gegeven in het comments-gedeelte. En de teamleden zijn ook erg geïnteresseerd in de uitkomsten. Tijdens onze retrospective meetings vragen sommigen proactief naar de cijfers en wat we daaraan kunnen aflezen. Die betrokkenheid maakt dat de tool werkt.

 

Inzicht in persoonlijke factoren

Colette: “Bij PharmAccess hebben twee objectives die met ons werk te maken hebben. Daarnaast meet ik, als derde objective, de ‘team happiness’. Als er een dip is in de team happiness, zie je dat soms terug in de werk objectives. Conclusie: een dip in de cijfers kan dus ook door persoonlijke factoren komen. Het is voor mij heel waardevol om hier inzicht in te krijgen. Dan kan ik er namelijk actie op ondernemen. Bovendien kan ik dankzij de wekelijkse regelmaat heel goed de progressie, of stagnatie, in de gaten houden. Concreet, in een grafiek. Dat kun je niet als je het één-op-één aan mensen vraagt.

 

“Door te starten met een kick-off is het team vanaf dag één heel erg betrokken bij de resultaten van de askemo’s. Sommigen vragen er zelfs proactief naar.”

Intuïtief en snel up and running

Het instellen van de tool verliep snel. Na een demo ging Colette daar zelf mee aan de slag. Colette: “Dat was in het begin vooral uitproberen en testen. Maar dat ging al snel goed. De tool werkt heel intuïtief, iedereen kan er naar mijn idee mee leren werken. Roel en zijn team staan ook altijd open voor feedback en suggesties. Het contact verloopt altijd heel prettig.

Als grootste voordelen van de tool voor PharmAccess noemt Colette de regelmaat van het feedback moment, de mogelijkheid om comments te geven bij het cijfer en het kunnen analyseren van resultaten over een langere periode. Colette: “Andere tools zijn vaak uitgebreider en dat maakt het minder efficiënt. Stand-up meetings, die vaak worden gebruikt bij agile werken, gaan niet genoeg tot in detail. Een ander alternatief is om vaker één-op-één met elkaar in te checken, maar dat geeft je weer geen grafieken. Voor mij is er dus geen beter alternatief.

 

 

“Askemo zorgt voor focus”

Colette van PharmAccess vindt het werken met askemo heel waardevol: “Het werken met askemo heeft me absoluut concrete winst opgeleverd. Zeker nu ik deze, voor mij zeer waardevolle, manier heb gevonden om ermee te werken. Askemo geeft ons info over de historie en laat ons zien waar we ons in de nabije toekomst op moeten focussen. Askemo werkt gewoon super voor mij en mijn team.