De Kracht van Feedback: Wat de Olympische Spelen van 2024 in Parijs ons leren over Succes in Zaken

Man, die Olympische Spelen in Parijs 2024 waren echt episch, niet alleen vanwege de sportprestaties, maar ook vanwege de lessen die we kunnen toepassen op leiderschap, teamwork en feedback in het bedrijfsleven. Atleten zoals Sifan Hassan en Simone Biles laten zien hoe belangrijk het is om goed samen te werken met je coach om geweldige resultaten te behalen. Dat is iets waar bedrijven veel van kunnen leren.

 

Sifan Hassan: Samenwerken als een Baas

Sifan Hassan blies iedereen weg met haar gouden medaille op de marathon en twee bronzen medailles. Haar succes was niet alleen haar eigen verdienste, maar ook van haar coach Tom Rowberry. Hun relatie is echt een voorbeeld van teamwork: respect voor elkaar, compromissen sluiten en voortdurend feedback geven. Rowberry en Hassan werkten samen om een perfecte balans te vinden tussen marathontraining en baantraining. Hij hielp haar zelfs over haar angst voor de marathon heen te komen, terwijl hij haar tegelijkertijd pushte om haar snelheid te verbeteren. Die flexibele en ondersteunende aanpak zorgde ervoor dat Hassan haar top kon bereiken.

Voor bedrijven is de boodschap simpel: als je een omgeving creëert waarin feedback normaal is en leiders flexibel en ondersteunend zijn, zullen mensen veel beter presteren. Net zoals Hassan onder Rowberry’s vleugels vloog, kunnen werknemers excelleren als je hun sterke punten aanmoedigt en hun zwaktes aanpakt met goede feedback.

 

 

Simone Biles: De Kracht van Supportive Coaching

Simone Biles’ verhaal laat zien hoe belangrijk het is om een coach te hebben die je steunt. Na haar terugtrekking uit de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 vanwege mentale gezondheidsproblemen, kwam ze terug als een kampioen in Parijs 2024. Haar coaches, Laurent en Cecile Landis, deden alles anders dan die harde coaches van vroeger. Ze zorgden voor een open sfeer waarin ze echt met Simone konden praten. Laurent bracht zijn technische kennis in, terwijl Cecile haar hielp met een compassievolle aanpak. Hun aanpak zorgde ervoor dat Simone niet alleen haar uitdagingen overwon, maar ook nieuwe hoogtes bereikte in haar carrière. Het laat zien hoe goede feedback je echt kan helpen groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

 

 

Het MTO dat je organisatie in beweging krijgt

Met askemo zet jij een wetenschappelijk gevalideerd MTO uit, vriendelijk voor jou en voor je collega’s. Geen lange, saaie enquêtes. Wel korte uitvragen met het hoogste antwoordpercentage in Nederland. Medewerkers geven snel en eenvoudig antwoord, vergelijkbaar met een 'Tikkie'.

Binnenkomende feedback is direct inzichtelijk in HR Analytics en wordt automatisch omgezet naar concrete actiepunten. Jij wijst deze toe aan collega’s, monitort de voortgang en vraagt feedback op de effectiviteit.

Zakelijke Lessen: Feedback is de Key

Deze verhalen van de Olympische Spelen laten ons zien dat communicatie, support en respect de sleutels zijn tot het volledig benutten van het potentieel van individuen en teams. Goede feedback en sterke samenwerking kunnen zorgen voor resultaat.

Door een cultuur te creëren waarin feedback normaal is, geef je je team de beste kans om te presteren. Door support, open communicatie en goede feedback te stimuleren, bouw je niet alleen aan een sterker bedrijf, maar creëer je ook een werkomgeving waarin mensen echt kunnen groeien.

De lessen van Sifan Hassan en Simone Biles laten zien dat met de juiste support en feedback, zelfs de grootste uitdagingen overwonnen kunnen worden, wat leidt tot geweldige prestaties. Als bedrijven deze principes omarmen, kunnen ze echt bouwen aan langdurig succes en innovatie.