World Emoji Day

World Emoji Dag, maar dat wist je natuurlijk al… 😉
Ik lees het vanochtend tijdens het ontbijt en vraag me ineens af waar emoji vandaan komen? Wie heeft dit ooit bedacht en wie heeft besloten dat er wel een emoji is voor pannenkoeken, maar niet voor een tosti… Wil je het antwoord op die vraag? Lees dan verder!

Hier volgt een emoji mini-cursus zodat je tijdens je volgende Zoom-sessie de show kunt stelen met enkele feitjes. Daar gaan we, beginnende met een kleine geschiedenisles.

 

Geboren in de vorige eeuw

Emoji dateren uit 1999, zijn afkomstig uit Japan en werden bedacht door een zekere
Shigetaka Kurita. Het doel was om emotie te kunnen toevoegen aan korte teksten, zodat de bedoeling achter de tekst niet verkeerd geïnterpreteerd kon worden. Een totaal van 176 icoontjes werd ontworpen met het idee dat deze alle mogelijke menselijke emoties weergaven. Mocht je in New York zijn: de originele emoji zijn sinds 2016 te bekijken in het MoMA. Ben je niet in New York de komende tijd, je kunt ze ook vinden verderop in dit blog… 😉 Het gebruik van emoji nam een vlucht in 2011 toen Apple een uitgebreidere set emoji introduceerde en gelijktijdig het aantal twitter-accounts exponentieel begon te groeien. Wat een uitkomst als je maar 128 karakters mag gebruiken 🙂

 

Unicode

Emoji zien er op allerlei platformen verschillend uit, dat vindt weer haar oorsprong in Unicode.

Iedere emoji heeft zo’n code en een standaard pictogram. Ieder platform of ontwikkelaar kan besluiten hoe die betreffende emoji eruit ziet. Best een fijn stukje techniek en logica dus…

Kort uitstapje: Unicode geeft iedere letter, ieder cijfer een unieke code die wereldwijd gebruikt kan worden. Dat is de reden dat de letter A bijvoorbeeld er verschillend uitziet in verschillende lettertypen maar dat deze toch altijd als de letter A terugkomt, de code is altijd dezelfde (U+0041 in het geval van A).

 

Het Unicode Consortium

Vanaf hier een eenvoudig bruggetje naar de originele vraag: wie besluit over emoji en hoe gebeurt dat? Emoji worden toegevoegd en onderhouden door het Unicode Consortium, zij moeten immers een code toekennen alvorens de emoji kan worden gebruikt als standaard. Bedrijven als Google, Apple en Microsoft zijn onderdeel van dit non-profit consortium en hebben dus invloed.

Iedereen kan een voorstel indien voor een nieuwe emoji bij het consortium. De beoordelingscriteria zijn openbaar. Simpel gezegd moet een nieuwe emoji uniek zijn, duidelijk, toepasbaar zijn met populaire systemen en naar verwachting veel gebruikt worden door het publiek. Zoiets als een pannenkoek bijvoorbeeld.

 

 

#KillTheSurvey

Leer waar en hoe het mis kan gaan met zakelijke feedback. Na de sessie weet je het verschil tussen vragen stellen en antwoorden krijgen. En kun je dit toepassen in jouw dagelijkse praktijk. Je verstuurt nooit meer een saaie, ellenlange online survey. Je ontvangt meer en betere feedback van je klanten. Zonder te irriteren.

Tosti emoji?

Mocht je trouwens willen weten welke emoji het populairst is? Met gevaar voor epileptische aanvallen houdt emojitracker.com in real-time bij hoe vaak iedere emoji is gebruikt op twitter.

Oh ja, waarom is er geen tosti emoji? Dat is exact de vraag die ik heb gesteld aan het Unicode Consortium. Ik houd jullie op de hoogte…!

Founder askemo